Een klant wil van een websitecontract af, de websitebouwer wil betaling. Wie krijgt er gelijk? Een (helaas) geanonimiseerde uitspraak van Gerechtshof Den Bosch geeft een mooi college in de do’s en don’ts voor beide partijen. De contractsbepalingen van de websitebouwer lijken overigens een kopie van die van Proximedia, die wel heel vaak bij de rechter staat.

Eerder weg dan na twee jaar? Dat is dan 60%

De klant stuurt een opzeggingsbrief drie maanden nadat hij een overeenkomst heeft gesloten met de websitebouwer. De websitebouwer wijst op de overeenkomst voor twee jaar: ‘als je er eerder van af wil dan na twee jaar kost dat 60%’. Daar komt geen reactie op. Wel ontstaan er betalingsachterstanden. De klant besluit uiteindelijk met zijn bedrijf te stoppen. De websitebouwer zegt: ‘ho, we krijgen de maandtermijnen van bijna die hele eerste twee jaar nog, en daarna is het nog twee keer stilwijgend verlengd’. Uiteindelijk komt de zaak bij de rechter.

Twee jaar en stilzwijgende verlenging: onredelijk bezwarend?

Een van de belangrijkste punten: is de bepaling van die twee jaar (en de stilzwijgende verlenging met steeds een jaar) ongeldig omdat hij ‘onredelijk bezwarend’ is? Bij een consument wel, die moet er na het eerste jaar met een maand vanaf kunnen. Bij een consument zou de rechter dus een streep door die bepaling zetten. Bij een onderneming ligt dat anders. De rechter vond de bepaling in dit geval niet onredelijk bezwarend: een website heb je voor langere tijd, en de maandbedragen waren ‘relatief bescheiden’. Dus hoefde de websitebouwer bij het sluiten van de overeenkomst niet al te beseffen dat die regels in strijd waren met het belang van de klant.

Foutenopsomming zelf fout

De klant beroept zich er op dat hij een ‘ingebrekestelling’ heeft gestuurd aan de websitebouwer. Dat is een opsomming van afspraken waar de ander zich niet aan houdt met – afhankelijk van de situatie – een aansprakelijkstelling of een termijn om het op te lossen. Die ingebrekestelling deugde echter niet:

 • voor wat betreft de website waren geen concrete aspecten genoemd waarop de site niet deugde,
 • een site van tien pagina’s bouwen, lukt niet als de info van de klant maar zeven pagina’s vult,
 • voor wat betreft de layout had de klant niet aangegeven welke aspecten nou minder waren dan hij redelijkerwijze mocht verwachten,
 • een verkeerd telefoonnummer op de site kan eenvoudig hersteld worden en is geen tekortkoming,
 • voor wat betreft de SEO bleek uit niets dat de daling het gevolg is van onvoldoende inspanning,
 • voor wat betreft rapportages die niet zouden zijn verstrekt, bleek uit niets dat de klant daar ooit om had gevraagd
 • en voor wat betreft de fotoreportage die in de prijs zat inbegrepen, had de klant ondanks uitnodiging daartoe nagelaten een afspraak te maken.

Omdat de ingebrekestelling niet deugde, kon de klant niet eerder van de overeenkomst af dan afgesproken. De klant had geen goede reden om niet te betalen en mocht de betaling van zijn maandtermijnen dus niet staken. Overigens bleek ook uit alles dat de reden voor niet-betaling was: geen geld.

Wanneer mag websitebouwer ‘staken’?

De websitebouwer mocht zijn werkzaamheden wel ‘opschorten’ (staken tot de ander beterschap toont): de klant betaalde immers niet. Dat de websitebouwer een deel van de opdracht wel uitvoerde en een deel niet, betekent nog niet dat hij zijn opschortingsrecht had verspeeld voor de niet-uitgevoerde werkzaamheden. Ook betekende het niet dat de klant geen beroep op opschorting zou doen voor de rest van de werkzaamheden. De websitebouwer had zelfs geen plicht om mee te delen dat hij voorlopig even stil zou blijven zitten. Waarom slaagde de stilzwijgende verlenging niet? Dus de klant moest betalen, maar tot wanneer? Door de opzegging was duidelijk dat de klant er zo snel mogelijk van af wilde, maar niet tussentijds tegen 60%. De klant had tegen die 60% immers geen ‘ja’ gezegd, en bovendien na de opzegging nog allerlei opdrachten gegeven om dingen op de site te zetten. Dat de klant na zijn opzegging nog opdrachten had gegeven was onvoldoende om er op te mogen vertrouwen dat de klant van zijn opzegging was teruggekomen. Dus ging er een streep door de stilzwijgende verlenging. De twee jaar moest worden afgerekend, meer niet.

Wat leren we hier nou van?

Als je klant bent en van een overeenkomst af wil: wees duidelijk in wat de ander dan precies fout doet. Als je websites maakt, geldt eigenlijk hetzelfde devies: wees duidelijk in je communicatie. De websitebouwer had in dit geval beter een bericht kunnen sturen dat men de opzegging zag als een opzegging na de eerste twee jaar.

Webshop pakket 1

 • NWordpress en Woocommerce
 • NInstallatie van een antal plug-ins
 • NInstellen Woocommerce
 • NUitleg van productinvoer
 • MWij voeren geen producten in
 • MGeen hosting en domeinnaam
 • MGeen teksten aanleveren

Webshop pakket 2

 • NWordpress en Woocommerce
 • NInstallatie van een antal plug-ins
 • NInstellen Woocommerce
 • NUitleg van productinvoer
 • NWij voeren producten in (p.p. uur)
 • NHosting & Domeinnaam inbegrepen
 • MGeen betalingsplatform
 • MZelf een contract met bijv. Mollie aangaan

Webdesign op maat

 • NPremiumbuild thema
 • NPremiumbuild plug-ins
 • NWebsite in huisstijl
 • NLandingpagina in huisstijl
 • NContactformulier in stijl

Nieuws

nieuws-cw-design
Loading
Wat is inclusief en wat is exclusief bij het ontwikkelen van een website?

CW-Design heeft er voor gekozen om samen te werken en omdat de wensen en behoeften van onze klanten nogal uiteen lopen spreken we vooraf een prijs af. We willen niet dat je moet betalen voor iets wat je helemaal niet gebruikt.

 • Technische realisatie van de website op template basis
 • Theme- & designkosten voor maatwerk ontwerp (optioneel, op meerprijs)
 • Verzorgen van content, dit zijn teksten, afbeeldingen, video’s en andere ‘inhoud’ (optioneel, op meerprijs)
 • Website optimalisatie inzake vindbaarheid (optioneel, op meerprijs)

Kosten na oplevering

 • Wij hanteren in de basis geen licentiekosten. Na lancering heb je dus verder geen financiële verplichtingen m.u.v. een hostingpakket en specifieke functionaliteiten. Sommige specifieke functionaliteiten gaan gepaard met licentiekosten, wij stellen je hier altijd vooraf van op de hoogte.
 • Onderhoud kan je zelf verzorgen of uitbesteden aan CW-Design in de vorm van éénmalig onderhoud of in de vorm van een onderhoudscontract.
 • Je hebt een hostingpakket en een domeinnaam nodig om je website ‘online’ te krijgen en email te kunnen ontvangen en versturen met gebruik van je domeinnaam. Hosting kan je zelf verzorgen of je kunt een hostingpakket afnemen bij CW-Design.

Wat is inclusief en wat is exclusief bij het ontwikkelen van een website?

CW-Design heeft er voor gekozen om vooraf een prijs af te spreken Waarom? Omdat de wensen en behoeften van onze klanten nogal uiteen lopen. We willen niet dat u moet betalen voor iets wat u helemaal niet gebruikt.

 • Technische realisatie van de website op template basis
 • Theme- & designkosten voor maatwerk ontwerp (optioneel, op meerprijs)
 • Verzorgen van content, dit zijn teksten, afbeeldingen, video’s en andere ‘inhoud’ (optioneel, op meerprijs)
 • Website optimalisatie inzake vindbaarheid (optioneel, op meerprijs)

Kosten na oplevering

 • Wij hanteren in de basis geen licentiekosten. Na lancering heb je dus verder geen financiële verplichtingen m.u.v. een hostingpakket en specifieke functionaliteiten. Sommige specifieke functionaliteiten gaan gepaard met licentiekosten, wij stellen u hier altijd vooraf van op de hoogte.
 • Onderhoud kunt u zelf verzorgen of uitbesteden aan CW-Design.
  U hebt een hostingpakket en een domeinnaam nodig om uw website ‘online’ te krijgen en email te kunnen ontvangen en versturen met gebruik van uw domeinnaam. Hosting kunt u zelf verzorgen of u kunt een hostingpakket afnemen bij CW-Design.

Maken jullie op maat gemaakte websites of gebruiken jullie vooraf gemaakte sjablonen?

CW-Design werkt zowel op template basis als met maatwerk designs.

Afhankelijk van het budget kan gekozen worden voor de opzet die het beste bij de situatie van de klant past.

Op het moment dat wij een maatwerk design maken dan moeten we dit door berekenen voor het ontwikkelen van een maatwerk design op basis van de besproken wensen en randvoorwaarden.

Hoe lang duurt het ontwikkelingsproces?

De duur van het ontwikkelen hangt af van een aantal factoren zoals de omvang van de website, gestelde eisen van de klant en verdeling van de werkzaamheden inzake de content (teksten, afbeeldingen e.d.). In de basis omvat een website ontwerpproces vijf fasen.

 • strategie / onderzoek (circa 1 tot 2 weken),
 • ontwerp (circa 1 tot 2 weken),
 • site-ontwikkeling (circa 6 weken),
 • testfase en lancering en (circa 1 week)
 • evaluatie (n.t.b.).

De minimale doorlooptijd van het ontwikkelen van een website is 1 week. Belangrijk is wensen en behoeften dan duidelijk op papier staan en dat teksten, afbeeldingen en andere content al gereed is. Dan kan er direct gestart worden met het ontwikkelen en realiseren van de website. Bij grote projecten is de doorlooptijd gemiddeld 2 tot 3 maanden.

Word ik eigenaar van de website / programmeercode?

Ja zeker! Na oplevering bent u volledig eigenaar van de website en heeft u alle rechten in eigen handen.

Is de website geschikt voor verschillende schermformaten (responsive)?

Ja zeker! CW-Design ontwikkeld enkel responsive websites! Absoluut een vereiste in deze tijd. Bezoekers gebruiken niet alleen meer een desktop pc, maar ook een tablet of een mobiele telefoon om de website te bezoeken!

Welk platform en/of Content Management Systeem (CMS) wordt gebruikt en kan ik de inhoud gemakkelijk zelf bewerken?

Wij gebruiken het WordPress Content Management Systeem, kortweg CMS. WordPress is verreweg het meest gebruikte CMS. Zo’n 30% van alle websites op het internet is ontwikkeld met behulp van WordPress. Om content aan te passen heeft u geen kennis nodig van PHP, HTML of CSS.

Kan je de vorderingen aan de website tijdens het ontwikkelproces volgen?

Ja zeker! U heeft constant toegang tot de website die wordt ontwikkeld. Gedurende het ontwikkelproces houden we u op de hoogte omtrent de voortgang. Hierdoor kunt u direct bijsturen (indien nodig) en gaat er geen kostbare tijd verloren.

Kan ik bij mijn huidige hostingprovider blijven / Kunnen jullie de hosting verzorgen?

U bent vrij om te kiezen van welke hostingprovider u gebruik wilt maken. Wel worden er een aantal eisen gesteld voor het draaien van een WordPress website op een hostingpakket. Belangrijk is om dit vooraf dus even te checken als je bij je huiidge hostingprovider wilt blijven. Vandaag de dag zijn 95% van alle hostingproviders prima geschikt voor het gebruik van WordPress.

CW-Design kan ook de hosting voor u verzorgen. Heeft u de hosting momenteel ondergebracht bij een andere partij, maar wilt u alles graag onder één dak hebben? Geen probleem. Wij kunnen uw huidige hostingpakket (website & email) verhuizen, hiervoor brengen wij wel kosten in rekening (mogelijk vanaf € 35,- per website).

Hoe zit het met onderhoud aan de website nadat de site live is gegaan?

Een website heeft onderhoud nodig. Zonder onderhoud wordt uw website langzaam, foutgevoelig en onbetrouwbaar. Overbodige bestanden en gegevens kunnen je site vertragen en een negatieve invloed hebben op je resultaten / scores in de zoekmachine. Beveiligingsfouten stellen aanvallers in staat om met behulp van uw website fraude te plegen en bijvoorbeeld malware te verspreiden.

Een nadeel van een open source CMS zoals WordPress is dat het onderhoudsgevoelig is. Een eigen CMS of maatwerk website heeft in de meeste gevallen minder onderhoud nodig. Echter zijn de ontwikkelkosten van een maatwerk oplossing vele malen hoger en ben je beperkt tot het bedrijf die de website of het CMS heeft ontwikkeld.

Veel gestelde vragen

SSL Beveiliging

saterland

Webdesign

Contactformulier